HØYFREKVENTE ORD: oversikt, powerpoint, ordkjeder, kaboom, uteskole, med mer!

Jeg sitter med te i koppen og et varmt teppe om kroppen, og tar meg i å tenke at jammen er det koselig med høst også! Og nå skal jeg kose meg litt til, for temaet for dette blogginnlegget er noe jeg synes er veldig kjekt å undervise i – høyfrekvente ord.

I 1.-3. klasse er det vanlig å jobbe systematisk med å gjennomgå de 100 mest brukte høyfrekvente ordene. Derfor er dette læringsmateriell jeg håper vil være nyttig for mange!

Under faget NORSK oppe på hovedmenyen finner du nå en ny fane som heter «Høyfrekvente ord». På denne siden har jeg nå lagt inn en hel del nytt læringsmateriell.

Først får du en oversikt over de 100 mest brukte høyfrekvente ordene i språket vårt. Denne er først og fremst laget til læreren, slik at det er lett for læreren å ha oversikt over hvilke ord som er gjennomgått.

Deretter finner du en powerpoint med oversikt over de 100 mest brukte høyfrekvente ordene. Denne kan du sette på ved oppstart hver morgen over en periode, ved oppstarten av norsktimen eller som et avbrekk i undervisningen. Fila er lagt ut i redigerbar versjon, slik at du kan velge å legge inn aktiviteter underveis (for eksempel «hopp 10 ganger» etter de 10 første ordene), osv, dersom du ønsker det. Slik kan du tilpasse den til akkurat din elevgruppe.

Videre får du en aktivitet med ordkjeder. Her er målet at elevene skal lære seg å gjenkjenne de ulike høyfrekvente ordene. I denne aktiviteten tar du lappene med ord enten i en boks eller utover pulten, og lar elevene jobbe sammen med læringspartner for å finne ut hvilke fem ord som står på lappen. Aktiviteten med ordkjeder kan du også bruke som hentediktat på uteskole, om du ønsker det.

(Saken fortsetter under bildet!)

KABOOM! er stas! 😀 På temasiden om høyfrekvente ord kan du også laste ned et kaboom-spill der elevene får øve på å lese og stave ordene, og eventuelt også bruke ordene i egne setninger. Egentlig er det to ulike kaboom-spill; et med de 50 mest brukte ordene og et med ord 51-100. Velg det spillet som passer til de høyfrekvente ordene som din elevgruppe jobber med.

(Saken fortsetter under bildet!)

I tillegg får du også 50-leken med høyfrekvente ord. Akkurat som KABOOM-spillet har jeg laget to av denne også. For det slo meg at 50-leken egentlig er helt genial å bruke til å jobbe med høyfrekvente ord, og til og med ta undervisningen med ut på uteskole! Inne på temasiden har jeg skrevet fire ulike alternativer til hvordan du kan bruke denne leken, avhengig av hva du ønsker at elevene skal øve på. Du kan til og med enkelt nivådifferensiere innenfor samme elevgruppe!

(Saken fortsetter under bildet!)

Da jeg laget dette læringsmateriellet kom jeg på stadig nye ideer. DET ER SÅ MYE GØY Å GJØRE MED HØYFREKVENTE ORD!!! 🤗 Men siden dette var det jeg rakk for denne gang, får heller det andre komme i et nytt blogginnlegg litt seinere.

Og nå må jeg ikke glemme henteleken! For selvfølgelig (!) må jeg også denne gangen dele noe jeg laget for Velkomst-klassen🥰 De lærer for tiden om klasseroms-ord, og i den anledning trengte vi en læringsaktivitet som kunne fungere som et avbrekk i undervisningen. Dermed hentet jeg frem henteleken fra bursdagsfeiringene våre i gamle dager. Det ble mye engasjement og godt humør – språklæring og jobbing med klassemiljø i en og samme aktivitet!

Denne finner du under fanen oppe på menyen som heter «Norsk som andrespråk», og «Klasserommet».

På Undervisningsmetoder sin instagram-konto denne uka skal jeg fortelle dere om noe positivt som har kommet ut av hjernerystelsen! 💪 For med enkle grep får jeg nå mer overskudd i hverdagen, samtidig som jeg hindrer matsvinn og sparer penger. Det kan jo hende flere kan få bruk for, spesielt i disse tider. Følg Undervisningsmetoder på Instagram!

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

🤭NORSK SOM ANDRESPRÅK: Klasserommet

🤭NORSK: Høyfrekvente ord

Legg igjen en kommentar