Nye tallhus, penger og minitallhus med tallremser!

«Wow! SÅ KULT!!!»

Jeg hadde lagt og ruga på idéen lenge. Gjennom hodepine, utmattelse, vondt meg her og vondt meg der. Og plutselig en kveld, så klarte jeg ikke vente lenger. Ute hølja det ned, men inne i varmen satte jeg meg ved pcen og forsvant inn i «bobla». Det er helt rart, tiden bare opphørte å eksistere, og helt fra jeg starta til jeg var ferdig glemte jeg helt av hele hjernerystelsen. Det var rein lykke! Hellandussen så gøy! Men før jeg forteller hva det ble, så må vi litt tilbake i tid.

Foto: Anne Marte N. Sandnes/Undervisningsmetoder

Like etter at skoleåret var godt i gang, starta vi å jobbe med plassverdi. Jeg så på de gamle tallhusene, og fikk det for meg at de kanskje kunne fornyes. Kunne jeg lage et tallhus som på en bedre måte kunne brukes til å undervise om plassverdi? Det var mange tanker og utallige utkast av hvordan tallhusene kunne være.

Til slutt endte jeg på versjonen som vises på bildet (til venstre). Jeg testa den ut med elevene på lærerstyrt stasjon, og tallhuset viste seg å funke glimrende!

De fire elevene på stasjonen jobba sammen to og to (med læringspartner). Kort fortalt gjorde vi slik:

 1. En elev trekker et tallkort. (Her nivådifferensierer jeg ved at en gruppe trekker tall fra 0-100-boksen, en annen gruppe trekker tall fra 0-1000-boksen, som jeg skrev om i forrige innlegg).
 2. Alle leser tallet på tallkortet sammen.
 3. Hvert læringspar skriver tallet i tallhuset (med tusj). Deretter samarbeider de om å lage tallet med penger. Når de har gjort det, samarbeider de om å skrive verdien til hvert siffer under, altså tallet på utvidet form.
 4. Hvert læringspar skriver tallet og tallet på utvidet form i skriveboka si (dette trenger du ikke).
 5. Når begge gruppene er ferdig, får begge læringsparene fortelle hvordan de tenkte.
 6. Resten av tiden, frem til stasjonsbytte, får hvert læringspar trekke hvert sitt tallkort og prøve på egen hånd.

Denne aktiviteten var så populær at de ville gjøre den selv, uten hjelp av meg, neste gang vi hadde stasjoner i matematikk. Og det gikk kjempebra!

Jeg må legge til at det «standard» tallhuset, der du skriver tallet, for så å legge penger på, også er med. Det er fire ulike versjoner, så er det opp til deg å velge hvilken som passer. De kan selvfølgelig også brukes på uteskole, bare at man da bruker naturmaterialer til å lage mengden med.

Til aktiviteten med tallhusene hører det også med penger. I «Retningslinjer for bruk av norsk seddel- og myntmønster» på Norges bank sine sider står lovene som vi må forholde oss til når vi bruker penger i undervisningen. Der står det blant annet:

«Seddelmønster må ikke gjengis i naturlig størrelse. Ved forminskning skal gjengivelsen være høyst 50 % av originalens lengde- og breddemål. Ved forstørring skal gjengivelsen være minst 150 % av originalens lengde- og breddemål.»

Derfor er pengene som hører til tallhuset laget i samsvar med denne loven. Myntene har jeg forstørret 150%, og sedlene har jeg forminsket 50% i forhold til originalstørrelsen. Sedlene til tallhusene valgte jeg å forminske fordi de er så store i sin originalstørrelse at de ellers ikke ville fått plass.

Dette er også viktig å ta opp med elevene når man bruker penger i undervisningen. Pengene er forminsket eller forstørret i forhold til originalstørrelsen fordi de ikke skal kunne forveksles og misbrukes. Det betyr altså at å forsøke seg på å bruke pengene til å handle på lokalbutikken er en svært dårlig ide.

For lærerne er det viktig å være klar over at de selv står ansvarlig for pengene de bruker i undervisningen. Dersom vi for eksempel kopierer opp penger i naturlig størrelse kan vi få bot. Sannsynligheten for at det skal skje er jo liten, men for meg handler det om yrkesstolthet.

Og så – tilbake igjen til tallhusene! Det funka så bra! Men var det ikke flere måter å bruke tallhusene på? Jeg fortsatte å tenke, og plutselig gikk det opp for meg at … Wow! Hvor kult hadde det ikke vært å lage minitallhus og sette på tallremser!

Etter hvert som puslespillbrikkene falt på plass, så jeg klart for meg hvordan den skulle være. Og plutselig en kveld, så klarte jeg ikke vente lenger. Da satte jeg meg ned og ga meg ikke før det var ferdig. Det ble minitallhus med tallremser til tosifra og tresifra tall, hvert minitallhus i to ulike versjoner. Det er alltids kjekt å kunne velge litt.

Minitallhusene med tallremser er tenkt til lærerstyrt stasjon. Elevene kan jobbe sammen med læringspartner i starten, deretter kan de få hver sin. Læreren gir elevene oppdrag, deretter får elevene vise og fortelle hvordan de har tenkt. Her har man mange muligheter. F.eks:

Lag et tall som har større verdi enn …

Lag et tall som har mindre verdi enn …

Lag et partall/oddetall.

Lag et tall som har … tiere på tierplassen.

Lag et tall som har … enere på enerplassen.

Lag tallet som har … tiere og … enere.

Lag tallet som har størst mulig verdi.

Lag tallet som har minst mulig verdi.

Hvordan tenker du om du skal legge til 1? Hvordan tenker du om du skal trekke fra 1?

Hvordan tenker du om du skal legge til 10? Hvordan tenker du om du skal trekke fra 10?

Allright! Dette ble mye blablabla, men jeg håper det kan være til hjelp for mange flotte lærere der ute. Så heldige vi er som får jobbe med så mye spennende! Jeg er så takknemlig for jobben jeg har, og bruker det til motivasjon for å gjøre det jeg kan hver eneste dag for å bli fortest mulig bra igjen. Og nå begynner det heldigvis å gå rette veien. Endelig!

Alt læringsmateriell ligger ute til gratis nedlastning både på bokmål og nynorsk.

Tips gjerne en kollega du tror kan få bruk for det! ❤️

Legger ved bilder som viser litt av det som ligger ute. Direktelink finner du nederst i blogginnlegget.

Tallhus, to-tre-og firesifrede tall (à 4 ulike versjoner)

Penger til tallhusene, 3 versjoner

Minitallhus med tallremser, tosifrede og tresifrede tall (à 2 ulike versjoner)

Foto: Anne Marte N. Sandnes/Undervisningsmetoder

Direktelinker:

Alle disse sidene finner du også under «Matematikk» oppe på hovedmenyen.

🤩Tall-og mengdeforståelse 0-20

❤️Tall-og mengdeforståelse 0-100

✌️Tall-og mengdeforståelse 0-1000

4 kommentarer om “Nye tallhus, penger og minitallhus med tallremser!”

  • Hei Vigdis!

   Så hyggelig å høre at du synes det 🙂

   Linkene finner du helt nederst i blogginnlegget, under bildene som viser innholdet som er omtalt.
   Der står det «Direktelinker», deretter navnet på sidene:
   Tall-og mengdeforståelse 0-20
   Tall-og mengdeforståelse 0-100
   Tall-og mengdeforståelse 0-1000

   På disse sidene samler jeg alt som har med ta–og mengdeforståelse å gjøre, som for eksempel tallhus. Det er fordi det skal være enkelt å finne læringsmateriell til det tollområdet dere jobber med. Inne på disse sidene er det samlet – og enda mer kommer!

   Mvh
   Anne Marte/Undervisningsmetoder

   Svar
  • Hei Kate!

   Linkene finner du helt nederst i blogginnlegget, under bildene som viser innholdet som er omtalt.
   Der står det «Direktelinker», deretter navnet på sidene:
   Tall-og mengdeforståelse 0-20 (her er tallhus til tosifrede tall)
   Tall-og mengdeforståelse 0-100 (her er tallhus til tosifrede tall)
   Tall-og mengdeforståelse 0-1000 (her er tallhus til tre-og firesifrede tall)

   På disse sidene samler jeg alt som har med tall–og mengdeforståelse å gjøre, som for eksempel tallhus. Det er fordi det skal være enkelt å finne læringsmateriell til det tollområdet dere jobber med. Inne på disse sidene er det samlet – og enda mer kommer!

   Mvh
   Anne Marte/Undervisningsmetoder

   Svar

Legg igjen en kommentar